maandag 30 augustus 2010

De zwarte wouw

“De zwarte wouw (milvus migrans) is een roofvogel uit de familie sperwerachtigen (accipitridae). De lengte van de zwarte wouw is 48 tot 65 cm en de vleugelspanwijdte bedraagt 135 tot 155 cm. De zwarte wouw heeft een lange staart met een kenmerkend gevorkt uiteinde. Het verenkleed is kastanjebruin tot zwartbruin van kleur.”


Deze beknopte biologieles is afkomstig van de alwetende encyclopedie Wikipedia. Als volwaardig wiki-addict snap ik niet hoe we als mensheid ooit in een tijd hebben kunnen leven zonder dit adres voor de onmiddelijke bevrediging van kennisbehoefte, maar dat terzijde.

De encyclopedie vertelt verder: “Buiten Europa is de zwarte wouw zeer algemeen in delen van Afrika, met name in steden. Als vliegers hangend boven een gedeelte van de wijk Westlands in de Keniase hoofdstad Nairobi, waar op iedere vrijdag werknemers van de organisatie International Child Support (ICS) gezamenlijk lunchen in de tuin van hun kantoor, kunnen grote hoeveelheden worden aangetroffen. De zwarte wouw die zich specifiek op deze plek ophoudt heeft het doorgaans voorzien op de chicken massala of de fried fish die de werknemers van de organisatie als middagmaaltijd op hun bord hebben liggen. Tot nog toe zijn er twee gevallen van lunchroof gerapporteerd door geschrokken werknemers van ICS. Een van hen liep daarbij lichte verwondingen op in de vorm van enkele schrammen aan de hand waarmee zij haar bord probeerde te beschermen voor de grijpgrage klauwen van de roofvogel. Als gevolg van dit gedrag van de zwarte wouw is het groepje dat op vrijdagmiddag nog buiten in de tuin durft te lunchen aanzienlijk uitgedund.”

1 opmerking:

  1. Hee die Peet!

    Pas vandaag even de tijd gevonden om je berichtjes te lezen. Wat leuk allemaal! het klinkt of het goed met je gaat. Geen vuile blikken van medereizigers, een kasteel van een huis en trage muggen die ook nog dommig zijn. Nix mis met een paar maanden in Nairobi, zeg ik. Nu nog wat roofvogels temmen en dan komt alles helemaal goed!

    Ik lees graag snel meer. Ga ff kijken of ik me kan aanmelden zonder teveel gedoe. Hou je taai daar in Verweggistan en tot snel mails of skypes of zo.

    Frannie

    BeantwoordenVerwijderen