Vandaag besefte ik opeens dat de mensen op de straat de gapende gaten in straten, fiets- en voetpaden misschien helemaal niet zien. Ik bedoel, ze zien ze wel, want ze lopen of rijden er keurig omheen, maar ze nemen ze niet bewust waar, net zoals u en ik in Nederland een lantaarnpaal of een rioleringsput niet bewust waarnemen. Lantaarnpalen en rioleringsputten maken gewoon deel uit van het straatbeeld, ze springen niet in het oog. En zo springen hier de gapende gaten niet in het oog. Het zou mij niet verbazen als een Keniaan in een Nederlandse straat zou rondlopen zou denken, ‘wat toch opvallend... om de 25 meter een lantaarnpaal’ of ‘ongelooflijk, al die rioleringsputten hier...’.
Er is mij verteld dat een deel van de gapende gaten in het straatbeeld van Nairobi is veroorzaakt door de gruwelijke post-election violence die uitbrak in januari 2008. Na de verkiezingen, die uitliepen op een harde botsing tussen de huidige President Mwai Kibaki en de huidige Eerste Minister Raila Odinga, vlogen etnische groeperingen elkaar in de haren. Ze schoten elkaar door het hoofd, hakten elkaars handen af, vernielden elkaars winkels en huizen en staken stapels autobanden in brand op elkaars straten, fiets- en voetpaden. Door die autobandbrandjes is een deel van de gapende gaten ontstaan. De President en de Eerste Minister legden hun ruzie overigens gewoon weer bij nadat ze kennelijk vonden dat er teveel handen en hoofden waren afgehakt en dat het in brand steken van autobanden ook maar eens afgelopen moest zijn.
Een ander deel van de gapende gaten lijkt te zijn veroorzaakt door niet afgemaakte onderhoudswerkzaamheden. Ik stel me zo voor dat budgettekorten ervoor hebben gezorgd dat loodgieters of andere specialisten op het gebied van ondergronds buis- en kabelwerk plotseling niet meer betaald kregen en derhalve acuut hun arbeid staakten. Voor het nog tamelijk grote deel van de gaten dat niet uitgelegd kan worden met behup van etnisch geweld of onafgehandeld werk, kan niemand opheldering geven. Een mogelijke verklaring is dat de buitenaardse levensvormen die in Engeland in Nederland enige tijd voor opschudding zorgden door overal cirkels en andere ingewikkelde geometrische figuren in graanvelden te laten verschijnen, ervoor hebben gekozen hun hobby in een iets andere vorm in Kenia voort te zetten.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten